Jak ksylitol wpływa na zęby?
O tym, że cukier, zwłaszcza w nadmiarze szkodzi zębom, nikogo przekonywać nie trzeba. W dietetyce są jednak stosowane także inne substancje słodzące, takie jak na przykład ksylitol. Czy on również szkodzi zębom?
Czym jest ksylitol?
Ksylitol to substancja pochodząca między innymi z kory fińskiej brzozy, dlatego nazywany jest również cukrem brzozowym. Coraz więcej osób zastępuje biały cukier właśnie ksylitolem. W porównaniu do cukru ma on aż o 40% mniej kalorii, a także ma niższy indeks glikemiczny. Smak zaś jest porównywalny do cukru w odróżnieniu od innych substancji słodzących (na przykład stewii, która nie każdemu przypadnie do gustu). Po ksylitol sięgają osoby dbające o zdrowy styl życia, odchudzające się, a także diabetycy.
Wpływ ksylitolu na zdrowie jamy ustnej
Ksylitol w odróżnieniu od białego cukru ma dobroczynny wpływ na zęby. Nie fermentuje on w jamie ustnej, przez co nie tworzą się kwasy, szkodzące zębom. Ksylitol reguluje pH śliny, a także wpływa na jej wytwarzanie, jednocześnie hamując rozmnażanie się bakterii obecnych w jamie ustnej. Coraz częściej ksylitol jest składnikiem gum do żucia. Warto podkreślić, że odpowiednia ilość śliny w jamie ustnej jest bardzo ważna dla naturalnej ochrony zębów. Nadmierna suchość może zwiększać ryzyko wystąpienia próchnicy. Badania pokazują, że ksylitol ułatwia wchłanianie się wapnia, niezbędnego dla mocnych zębów.
Ksylitol jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które szukają zdrowej alternatywy dla cukru. Jedynym minusem ksylitolu jest to, że u niektórych osób może powodować lekkie biegunki i gazy. Również stosowany w nadmiarze może powodować takie objawy.