Czy truskawki wybielają zęby?

Czerwiec to sezon na truskawki. Jest to miesiąc, kiedy truskawek możemy mieć pod dostatkiem, ponieważ najobficiej dojrzewają. Właśnie teraz smakują najlepiej – są soczyste, słodkie i pełne witamin. Czy mogą się one przysłużyć naszym zębom?

Wybielająca moc truskawek – prawda czy mit?

Wśród różnorodnych domowych sposobów na wybielanie zębów często pojawiają się truskawki. Czy to może być prawda? Soczyste, ale czerwone owoce mają nam pomóc w wybielaniu zębów? Choć nie brakuje osób, które twierdzą, że dzięki truskawkom wybieliły zęby, to jednak nie należy nastawiać się na spektakularne efekty. Owszem, truskawki mogą nieco wybielić zęby ze względu na zawartość kwasu jabłkowego, stosowanego również w pastach wybielających. Stosowanie truskawek nie zastąpi profesjonalnego wybielania w gabinecie stomatologicznym.

Czy warto jeść truskawki?

Z pewnością tak. Truskawki są źródłem witamin wapnia i fosforu, czyli mikroelementów, które korzystnie wpływają na stan naszych kości i zębów. Wielbiciele truskawek nie muszą się także martwić o brzydki zapach z ust – truskawki znakomicie odświeżają i dezynfekują jamę ustną. Ponadto truskawki mają wiele cennych właściwości odżywczych, wzmacniają układ odpornościowy, a także odkwaszają organizm.

O czym pamiętać, jedząc truskawki?

Warto pamiętać o tym, że nie należy szczotkować zębów od razu po zjedzeniu truskawek. Zawarty w nich kwas jabłkowy osłabia szkliwo i mocne szorowanie może je uszkodzić. Pamiętać należy także o wyczyszczeniu przestrzeni międzyzębowych nitką dentystyczną, ponieważ truskawki mają malutkie nasiona, które mogą utknąć między zębami.